Recunosc, nu sunt adeptul jucatului pe laptop, așa că atunci când am primit propunerea să testez unul, am fost un pic circumspect. Legion Y720 este unul dintre cele mai scumpe laptopuri de gaming de la Lenovo, dar și unul dintre cele mai puternice. Cu asta în minte, m-am gândit să fac ce știu mai bine: să mă joc.
Înainte să vă spun ce părere am despre Lenovo Legion Y720, hai să vedem ce configurație are conform listei de specificații:
- Procesor: Intel Core i7-7700HQ Processor (6M cache, up to 3.80 GHz);
- Display: IPS 15.6 inci cu rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli), tehnologie Anti-Glare;
- RAM: 8GB DDR4;
- Placă video: Nvidia GeForce GTX 1060 (6GB RAM DDR5);
- Stocare: SSD 256GB (Samsung) + HDD 1TB (Western Digital);
- Sunet: JBL Premium Audio 2.1 (2×2 + 3W subwoofer);
- Connectivitate: Bluetooth 4.1, LAN 10/100/1000 Mbps, WiFi 802.11ac, 3 porturi USB 3.0, 1 port Type C, mini DisplayPort, 1 x 3.5mm audio jack;
- Baterie: Li-Polymer, 60Whr (autonomie maximă 5 ore);
- Accesorii: DVD-writer extern;
- Altele: Camera HD, tastatura luminata RGB, TouchPad, LED backlight.
Pentru că sunt gamer și nu reviewer n-am să vă bombardez cu prea multe detalii tehnice sau benchmark-uri. Există deja publicate online foarte multe review-uri mult mai pertinente decât aș putea eu să vă ofer, așa că hai mai bine să vedem ce mi-a plăcut și ce nu la Lenovo Legion Y720.
În primul rând design-ul exterior este destul de elegant pentru un laptop de gaming. Carcasa este din aluminiu, iar pe partea din spate Lenovo a inclus logo-ul serie Legion sub forma literei Y. Interesant este ca logo-ul este iluminat (roșu) cât timp laptopul este deschis. Pentru unii poate părea doar un gimmick, dar mie mi-a plăcut.
Din ce-am putut să-mi dau seama construcția este destul de solidă, iar hinge-ul care leagă cele două parți ale laptopului (display și tastatură) pare de neclintit. Eh, nu vă închipuiți că am dat cu el de pământ (e totuși un laptop de 6.000 lei), dar impresia mea e că design-ul și construcția laptopului nu se numără printre aspectele negative.
Și totuși, cât de puternic este Lenovo Legion Y720? Merită cei 6.000 de lei pe care-i cer cele mai multe magazine online sau plătim în plus pentru brand?
Ei bine, în loc să vă înșirui niște rezultate obținute în diverse benchmark-uri (pe care le puteți găsi și pe blogul Victoriei) am să vă spun ce m-am jucat pe el și cât de smooth a fost experiența. În acest scop, am ales patru jocuri menite să testeze limitele laptopului: Destiny 2, Doom, Middle-earth: Shadow of Mordor și The Witcher 3.
Înainte de a vă da valorile pe care le-am obținut, trebuie să mentionez că în toate jocurile am folosit setările Ultra, dar am micșorat valoarea rezoluției la full HD (1080p) pentru a avea rezultate relevante (am să explic și de ce).
Așadar, am obținut în Destiny 2 între 50 și 55fps, Doom 60fps stabil, respective între 80-100fps în Middle-earth: Shadow of Mordor. Se pare că The Witcher 3 a fost cel mai demanding dintre cele 4 titluri cu un fps variabil cu valori între 40 și 60. Aș spune că Lenovo Legion Y720 a trecut cu bine testul unui hardcore gamer, deși am câteva nemulțumiri mai mult sau mai puțin legate de performanță.
În primul rând adăugarea unui display cu rezoluție 4K în tandem cu o placă video Nvidia GeForce GTX 1060 este total neinspirată. Majoritatea jocurilor care au și opțiune de rezoluție 4K sunt imposibil de jucat cu o asemenea placă video. Da, poți să vezi filme 4K pe laptop, dar eu nu pentru asta îl cumpăr, ci să mă joc.
Un alt aspect negativ este layout-ul tastaturii. Aș vrea să-l cunosc și eu pe cel care a venit cu ideea să înjumătățească tasta Shift (the running key!), să mute tot rândul de sus de la Numpad (Num Lock, 0, Del și +) at the bottom, și să taie din tasta Enter care trebuie să fie cel puțin uriașă. Nu mai zic de butoanele Home și End care sunt acum puse pe doi dintre cursori și trebuie activate cu tasta Fn (function). Thank God că tastatura este iluminată.
Din câte am înțeles aceasta este o problemă frecvent întâlnită la laptopurile Lenovo, așa că laptopul meu de muncă sigur nu va fi Lenovo dacă nu se schimbă ceva din acest punct de vedere.
Nu am fost prea impresionat de speaker-ul JBL 2.1 din simplul motiv că prefer să mă joc cu căști și cred că majoritatea gamerilor au aceeași preferință. Nu-i găsesc utilitatea și nici nu cred că este un motiv să fie evidențiat într-o campanie de marketing.
Aș mai vrea să remarc că laptopul vine cu o duzină de software preinstalat pe care îl consider bloatware, adică absolut inutil. Din fericire multe dintre aplicații pot fi dezinstalate.
Dacă dorești să achiziționezi un asemenea laptop sperând că vei putea să te joci The Witcher 3 în cursa aeriană București – Barcelona, îți spun de-acum că vei fi dezamăgit pentru că vei rămâne fără baterie la jumătatea distanței. Dacă nu este pus la încărcat, Lenovo Legion Y720 nu ține mai mult de 1 oră și jumătate, cel mult 2. Bineînțeles, pentru alte activități (video playback, document editing) laptopul oferă o autonomie mai mare: 4-5 ore.
În concluzie, dacă aș avea nevoie de un laptop de gaming și aș avea acum 6.000 de lei mi-aș lua un Lenovo Legion Y720 fără ecran 4K, dar cu o placă video mai bună (Nvidia GeForce GTX 1080). Ah, și să nu uit, i-aș ruga pe cei de la Lenovo să-mi facă o versiune custom cu o tastatură cu layout NORMAL.