S-a spart balonul Pokemon Go, acțiunile Nintendo în cădere liberă

Mulți dintre susținătorii și fanii Nintendo probabil s-au bucurat de succesul companiei japoneze ale cărei acțiuni au crescut uluitor în doar câteva zile de la lansarea jocului Pokemon Go pe platformele Android și iOS. Nu mulți știu însă ca Nintendo nu are prea mult de-a face cu jocul în sine, ci doar deține un procent (nu majoritar) din compania care produce Pokemon Go, Niantic Labs, precum și din cea care deține licența brandului Pokemon. Dacă ar fi să cumulăm cele două procente ar rezulta că Nintendo deține de fapt doar 13% din valoarea economică a Pokemon Go. 13% este doar o estimare și nu un număr oficial, dar nu este departe de realitate.

Ei bine, după ce valoarea Nintendo a crescut în doar câteva zile de la lansarea Pokemon Go la aproape 42,5 miliarde USD, după anunțul de vineri acțiunile companiei sunt în cădere liberă. Vineri, Nintendo a anunțat că jocul Pokemon Go va avea un impact limitat asupra situației financiare a companiei, pentru motivele expuse mai sus.

Powerpuff girl

Cu alte cuvinte creșterea acțiunilor companiei japoneze s-a produs în urma unor infuzii de capital a unor investitori care au crezut că Pokemon Go este un produs 100% Nintendo. Ca urmare, într-o singură zi, acțiunile Nintendo au scăzut cu 6,7 miliarde USD, adică aproape 18% din valoarea companiei.  Scăderea ar fi fost și mai mare dacă bursa de la Tokyo nu ar fi avut un „fail-safe” care previne scăderea acțiunilor unei companii cu mai mult de 18% într-o singură zi.

Mai mult decât atât, acțiunile companiilor care au avut o implicare în lansarea Pokemon Go, au scăzut cu peste 10%. De exemplu, acțiunile McDonald’s Japan, partenerul exclusiv al jocului în această țară, au scăzut cu 12%, iar cele ale Hosiden Corp, compania ce va produce smartwatch-ul Pokemon Go Plus, au scăzut cu 16%.

Vestea bună este ca Pokemon Go a fost lansat oficial în Japonia, unde se pare ca are un succes uriaș. Mai mult de 10 milioane de japonezi au descărcat jocul imediat dupa lansare, adică vineri seara. Din păcate, lansarea din Japonia ar fi cam ultima activare importantă pentru Pokemon Go pentru o perioadă mai lungă, așa că buzz nu prea se va mai face pe acest subiect. But hey, good hunting pokemon lovers!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *