World of Warcraft: Legion – un strop de perfecțiune într-un ocean de mediocritate

World of Warcraft este de departe jocul în care am petrecut cel mai mult timp. Am jucat pentru prima data World of Warcraft folosind un guest pass de 14 zile pe care l-am primit cadou la sfârșitul anului 2006. De-atunci au trecut aproape 10 ani și deși am renunțat la a mai plăti taxa lunară de foarte multe ori, nu m-am lăsat niciodată de acest joc. Am fost mai mult atras de latura socială și de mecanicile jocului decât de lore. După ce Blizzard a lansat Cataclysm am luat o pauză mai lungă și nu am revenit decât după lansarea Warlords of Draenor. După 6-8 luni de jucat WoD am renunțat pentru că realmente m-am plictisit.

De la Lich King încoace rămăsesem cu un gust amar și nu-mi dădeam seama de ce Blizzard, o companie cu o atât de mare experiență în spate nu reușește să găsească formula corectă pentru a-și mulțumi fanii. La un moment dat mi-am pierdut chiar speranța că acest lucru se va întâmpla și mi-am spus că dacă o să am așteptări mai mici, măcar nu voi fi dezamăgit. Cu aceste sentimente am abordat și lansarea expansiunii Legion, la care Blizzard lucrează de mult timp.

Loading screen
Loading screen

Primul lucru pozitiv pe care nu pot să nu-l remarc este faptul că în ziua (sau noaptea) lansării nu au mai existat deloc problemele obișnuite cu logarea pe servere. Totul a decurs ireproșabil, fără lag sau deconectări. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că Blizzard a abordat altfel această expansiune, în sensul că zonele de leveling scalează cu nivelul caracterului. Pentru că fiecare jucător își putea alege orice zonă disponibilă pentru leveling s-au evitat aglomerările de caractere într-un singur loc, precum și problemele cu respawnarea unor mobi de care aveai nevoie pentru îndeplinirea unor misiuni.

De la lansarea Legion am jucat doar două caractere, mage și priest, hoardă, respectiv alianță. Spre deosebire de expansiunile trecute, în Legion veți avea o viață mult mai ușoară dacă aveți un echipament foarte bun la început. Mage-ul meu a fost boostat automat la nivelul 100 și am primit doar echipament verde. Ei bine, acest lucru mi-a creat puține dificultăți în zonele de leveling. Nu în sensul că nu reușeam să îndeplinesc misiunile, ci dura mult mai mult leveling-ul. În schimb shadow priest-ul meu foarte bine echipat dobora chiar și elite mobs în anumite zone. Dar să începem.

Persian
Persian e gata de luptă

LORE

World of Warcraft: Legion te introduce direct în acțiune, adică veți începe expansiunea luând parte la prima confruntare dintre armatele alianței și ale hoardei, de o parte, și cea a legiunii. Spre deosebire de expansiunile trecute, Legion conține multe cutscene-uri cinematice, dar și in-game. Dacă vă place lore-ul din World of Warcraft veți avea parte de multe surprize în Legion, pe care n-am de gând să vi le dezvălui. Am să vă spun însă că de fiecare parte, alianță și hoardă, caractere iconice din World of Warcraft vor muri, ceea ce va declanșa un mic conflict între conducătorii celor două facțiuni.

Așadar, după terminarea primului scenariu vă veți putea alege prima zonă în care doriți să faceți leveling. Mi-a plăcut foarte mult că această alegere nu este deloc forțată, ci depinde doar de gusturile jucătorului. Personal am ales zona în care apare și Sylvanas Windrunner, dar nu are absolut nicio importanță dacă alegeți alta. Pentru prima oară după foarte mult timp de jucat World of Warcraft m-am simțit ca un erou. De la modul în care eram întâmpinat de conducătorii celor două facțiuni, până la importanța misiunilor pe care le aveam de îndeplinit. Tot efortul pe care îl depui pare a fi îndreptat către o singură direcție, aceea de a aduna cât mai mulți aliați și arme sau artefacte puternice, pentru a învinge Legiunea.

Zonele de leveling din Legion
Câteva dintre zonele de leveling din Legion

Îndeplinirea uneia dintre misiunile de început vă va aduce și arma pe care o veți folosi cât veți face leveling. Pentru că fiecare clasă are trei specializări, veți putea să alegeți una dintre cele 3 arme pe care doriți să le folosiți. De-a lungul campaniei veți putea să le obțineți pe toate trei în caz că decideți să vă schimbați specializarea după ce ajungeți la nivelul maxim, 110 (sau poate înainte).

Este important să precizez că Blizzard a adăugat o tonă de conținut nou aici. Avem misiuni pentru campania împotriva Legiunii, misiuni pentru cele două profesii prinicipale pe care le alegeți, misiuni pentru clasă, misiuni pentru armă, dar și misiuni pentru class hall. Spre deosebire de Warlords of Draenor, în Legion veți avea o bază care se numește Class Hall. În funcție de ce clasă jucați acestea arată altfel, dar vă veți și simți diferit vizitându-le.

Acest class hall este comun pentru toți jucătorii de aceeași clasă de pe un server din câte mi-am dat seama, deși cred că sunt cumva limitate la un anumit număr maxim de jucători pentru că nu am observat o aglomerare prea mare în class hall-ul meu. Așadar, în funcție de clasa pe care o alegeți veți putea admira măreția impunatoare a unei catedrale uriașe, sau atmosfera intimă a unei biblioteci, în cazul magilor. Un alt aspect care contribuie la imersiune și care mi-a plăcut foarte mult.

Mă simt intimidat de fiecare dată când îmi vizitez class hall-ul
Mă simt intimidat de fiecare dată când îmi vizitez class hall-ul

Întrucât nu vreau să vă dezvălui nimic din poveste, am să vă spun ca Legion este cea mai încărcata cu lore expansiune pe care am jucat-o până acum. În caz că vă întrebați ce s-a întâmplat cu Illidan în tot acest timp și de ce nu a mai apărut până acum, ei bine aici veți afla. Spre deosebire de alte expansiuni în care unele caractere erau prezentate în gri, în Legion se știe cine sunt personajele negative și cele pozitive. Am avut chiar parte de câteva momente Game of Thrones pe parcursului campaniei, așa că aștepați-vă la răsturnări de situație … atunci când nu vă așteptați.

Mi-a plăcut foarte mult că Blizzard a activat toată panoplia de caractere iconice din universul World of Warcraft pentru această expasiune, astfel că nu a mai fost nevoie să inventeze caractere noi. Se spune că cel mai bun personaj negativ este cel care a fost la origine pozitiv, iar Blizzard a profitat de asta din plin. Nu pot să vă spun mai mult, dar dacă ați văzut filmul Warcraft atunci știți că fel-ul poate corupe aproape orice ființă.

Un singur lucru aș mai dori să adaug aici, și anume faptul că fiecare zonă de leveling pe care am vizitat-o s-a simțit ca un joc de sine stătător. Am abordat fiecare zonă ca un joc RPG cu personaje și misiuni diferite, dar și cu rezultate diferite. Vikingi, dragoni, elementali, uriași, elfi și multe alte creaturi mitice vor avea locul lor pe harta Broken Isle, așa că depinde de fiecare cu ce dorește să înceapă confruntarea.

Este chiar el, Odin
Da, este chiar el, Odin

GAMEPLAY

Dacă ați jucat Warlords of Draenor, dar nu ați încercat încă Legion, nu ați pierdut nimic. Blizzard a modificat toate cele 12 clase luându-le foarte multe abilități și adâugând foarte puține în locul celor pierdute. De asemenea, rotațiile pentru fiecare clasă s-a simplificat și mai mult, așa că nu veți folosi mai mult de 3-4 abilități în mod curent și poate încă pe-atât situațional. Aceste schimbări au fost făcute pentru a da o notă de unicitate fiecărei clase, dar nu cred că s-a luat în calcul și aspectul de fun. Din fericire, clasele pe care le-am jucat, mage și priest, nu par deloc plistisitoare.

Un alt aspect foarte important este level scaling-ul pe care l-a introdus Blizzard nu doar în lumea pe care jucătorii o pot explora, dar și în dungeon-uri. Nu vă mirați dacă un caracter de nivelul 102 va fi mai sus pe lista de DPS decât unul de 110. Da, asta înseamnă că veți putea face dungeon-uri chiar și cu cei de nivelul 110, chiar dacă voi sunteți doar nivelul 103. După cum am spus și la început, întrucât rotațiile claselor au fost simplificate, acum contează foarte mult echipamentul pe care îl aveți.

Murloc bo$$
Murloc bo$$

Arma principală pe care o veți folosi pe tot parcursul leveling-ului poate fi îmbunătățită cu artefact points, pe care le puteți primi sub formă de loot după îndeplinirea unor misiuni sau le veți găsi în treasure chests oriunde în lume. Blizzard folosește un skill tree cu puterile fiecărei clase pe care le puteți augmenta folosind arma din dotare. La prima vedere abordarea pare destul de grindy pentru că aveți nevoie de multe puncte când ajungeți mai sus în skill tree, dar cred că este oarecum normal având în vedere că avem de-a face cu cea mai bună armă de început.

Skill tree-ul armei
Skill tree

Încă o mecanică nou introdusă de Blizzard este aceea de free-tag, ceea ce înseamnă ca odată ce ați atacat un mob care era deja angajat într-o luptă cu un alt caracter veți primit loot și experiență de pe urma kill-ului. Mai mult decât atât, resursele pe care le găsiți pe hartă sunt specifice pentru fiecare caracter, așa că nu mai există riscul să ajungeți unde doreați și să constatați că resursele pe care le-ați văzut pe hartă au fost minate de altcineva cu câteva secunde înainte. În plus, level scaling-ul permite jucătorilor de orice nivel să joace împreună orice zonă din Legion, întrucât inamicii vor avea HP diferit în funcție de nivelul lor. Cu alte cuvinte, chiar dacă ajungi la nivelul 110 și te întorci într-o zonă pe care ai vizitat-o la nivelul 102, mobii din această zonă vor avea același nivel ca și caracterul tău.

Aluneth - arma pentru magii cu specializarea arcane
Aluneth – arma pentru magii cu specializarea arcane

Acestea sunt cele mai importante schimbări pe care le-a introdus Blizzard în Legion, schimbări care erau cerute de ceva timp de foarte mulți jucători. Ele fac World of Warcraft un joc mult mai player-friendly, nu doar pentru jucătorii noi, dar și pentru veterani. Bineînțeles că întotdeauna vor fi clase mai bune decât altele, însă admir curajul Blizzard de a face schimbări radicale într-un moment în care orice greșeală îi poate fi fatală. Odată cu Legion, World of Warcraft a devenit și o călătorie singulară concentrată pe poveste și mai puțin pe grind. 

GRAFICĂ ȘI SUNET

Nu m-am așteptat la mari schimbări în ceea ce privește grafica, însă am fost foarte curios să văd cum arată noile zone din Broken Isle. Acum, după ce le-am vizitat pe toate, pot să spun că unele arată mai bine decât altele, dar per total se vede că Blizzard a încercat să mențină un joc ce are mai mult 10 ani în actualitate. De pe cei mai înalți munți și până în cele mai adânci caverne, Legion oferă jucătorilor experiențe unice ce se îndepărtează foarte mult de grind fest-ul din expansiunile trecute.

O singură zonă mi-a plăcut mai mult decât oricare alta din Legion, Azurewing Repose. Cred că echipa de artwork a Blizzard a făcut o treabă foarte bună în a reuși să transpună si vizual schimbările prin care trece continentul după invazia legiunii.

Cel mai frumos landscape din Legion
Cel mai frumos landscape din Legion

Noul soundtrack folosit de Blizzard in Legion nu este cu mult diferit decât cel din expansiunile trecute, dar am remarcat câteva bucăți care sunau mai Enya-style ce mi-au plăcut extrem de mult. Cred că cel mai bun cuvânt care poate descrie soundtrack-ul din Legion este discret.

CONCLUZIE

Mi-aș fi dorit să pot juca Legion acum 2 sau 3 ani, deși îmi dau seama că trebuia să treacă atâta timp pentru ca Blizzard să vină cu această expansiune. Cred că a fost o călătorie spirituală atât pentru Blizzard, cât și pentru fanii World of Warcraft. Deși cred că e loc de îmbunătățiri, Legion este de departe una dintre cele mai bune expansiuni World of Warcraft lansate de Blizzard în ultimii ani. Cel puțin aceasta este percepția mea asupra conținutului de început, întrucât raid-urile încă nu au fost lansate. Îmi doresc foarte mult ca Legion să supraviețuiască cât mai mult și să nu moară după câteva luni din lipsă de conținut, cum s-a întâmplat cu Warlords of Draenor.

Ysera ... argh
Ysera … argh

Deocamdată, pentru mine, World of Warcraft: Legion este o gură de aer proaspăt după foarte mulți ani. Este impresionant ce-a putut să facă echipa Blizzard după atâtea expansiuni ratate. Sper ca Legion să continue să primească conținut semnificativ, altfel va avea aceeași soartă ca Warlords of Draenor.

În încheiere aș dori să adaug că sunt multe lucruri pe care nu am reușit să le menționez în acest articol, dar World of Warcraft: Legion aduce atât de multe noutăți încât ar fi trebuit să scriu atât de mult încât v-ați fi plictisit cu siguranță. Dacă nu aveți chef să citiți tot materialul și ați sărit direct la concluzie, atunci singurul lucru pe care trebuie să-l știți este că DA, merită să împiedicați invazia Legiunii.

For Tyrion Fordring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *